Varför det är viktigt med benchmark av mäklare och 3 saker att leta efter

En personlig berättelse av Christian Eriksson

Efter att ha suttit på min nyförvärvade tvåa intill gamla Karlbergs station i knappt ett år slog kärleken till som en blixt från klar himmel och jag stod i stånd att sälja den för att flytta till ett hus på landet. Rusig från kärleken ansåg jag att det inte skulle bli några större problem att sälja min vackra tvåa till önskat pris och jag funderade till och med att sköta försäljningen själv. Tillslut valde jag dock att anlita en mäklare då jag inte ville ta mig an för mycket jobb själv. Detta var starten på fyra månader av kaos.

Den första mäklaren som jag anlitade kom hem till mig och min sambo för att presentera sig och prata igenom affären. Kvinnan i medelåldern gav ett seriöst och proffsigt intryck och vi valde att anlita henne på plats. Jag tyckte det kändes skönt att kunna lämna över förmedlingen till ett proffs då jag skulle resa utomlands på en längre jobbresa. Ganska snabbt kom den första varningsflaggan. Då jag gick in på Hemnet såg jag att min lägenhet hade cirka 5000 mindre visningar än jämförbara lägenheter i samma område. Jag ringde mäklaren och påtalade min oro. Hon lät stressad och viftade bort min oro genom att säga ”det kan vara så”. Det visade sig att det kan vara så om mäklaren inte lagt in geotaggningsuppgifter på Hemnet på ett korrekt sätt. Detta ledde till att det på en hel visningshelg endast kom 1 person och besökte lägenheten. Mäklaren nekade i sten att hon hade gjort något fel, men genom hjälpsam personal på Hemnet lyckades jag bevisa att hon inte taggat lägenheten i området Vasastan vilket lett till att i princip ingen visste att lägenheten låg ute till försäljning. Mäklaren avsade sig sig uppdraget och företaget hon representerade erbjöd ingen kompensation.

När egentligen allt hopp lämnat mig så hade jag tur att jag hade en bra sambo. Hon gav aldrig upp och letade som en duracell kanin efter nya mäklare. Hon identifierade några olika alternativ varav Lagerlöfs och Alexander Yavar var ett utav dem. Bemötandet jag fick utav Alexander var utan tvekan av yttersta klass och jag upplevde att han var lyhörd och samtidigt rak och tydlig i sin kommunikation. Alexander presenterade alla alternativ som fanns beträffande sidotjänster och tillsammans skräddarsydde vi ett upplägg som kändes bra både för mig och min sambo. Då jag hade bråttom att sälja lägenheten på grund av det stundande tillträdet till huset hade vi en daglig kontakt som kändes naturlig och bra där Alexander redovisade sina tankar och strategier. I slutändan presenterade Alexander en köpare som var villig att betala ett helt ok pris för lägenheten, men i ett missriktat hopp från min sida att få ett högre pris valde jag att söka efter ytterligare en ny mäklare, något jag ångrar idag.

Sugen på ett högre pris valde jag att anlita en ny mäklare från en nyligen startad firma. Firman hade gott renome och pekade på höga försäljningssiffror. Mäklaren jag träffade gav intrycket av att vara en riktig varg och jag kände mig nöjd att denna varg skulle vara hungrig att få så högt pris för min lägenhet som möjligt. Tyvärr så visade det sig att det enda vargen hade smak för var att sälja på mig extratjänster så som styling, extra fotografier och annat som jag inte var intresserad av. Det som Alexander hade lagt fram som valfria tillval försökte denna mäklare pracka på mig. Tiden med denna mäklare blev en pina där jag ständigt behövde värja mig för merförsäljning. Istället för att fokusera på hur han skulle få ett bra pris för min lägenhet kändes det som att fokus hamnade på att utöka hans egna marginaler. Då jag hade ryggen mot väggen på grund av det stundande tillträdet till det nya huset var jag tvungen att sälja med denna mäklare. Priset som han fick fram var strax under det som Alexander hade kunnat erbjuda och tiden med denna mäklare lämnade mig med en bitter smak i munnen.

Det jag lärde mig under min intensiva period med tre mäklare var att många erbjuder i princip samma tjänster. Tyvärr brister många i lyhördhet, ärlighet samt en genuin koppling till kunden. Dessa är de tre egenskaperna jag rekommenderar att man letar efter när man benchmarkar mäklare. Jag rekommenderar också att man har is i magen, vilket jag ångrar djupt att jag inte hade. Min åsikt är att Alexander Yavar förkroppsligar de positiva sidorna av vad en mäklare faktiskt skall vara. Den tiden jag hade hos Lagerlöfs och Alexander var vid en tillbakablick riktigt bra. Det kändes som att jag hade en kunnig vän som jag kunde luta mig emot. En vän som inte alltid sa det jag ville höra, men som sa sanningen och erbjöd sätt, grundade på erfarenhet att navigera den ibland snåriga terrängen som en bostadsförsäljning kan innebära. Kort och gott kan jag varmt rekommendera Lagerlöfs och Alexander Yavar efter en tuff resa inom mäkleriets ibland tuffa värld.

Intresserad av att sälja din bostad? Välkommen att kontakta Alexander Yavar, VD Lagerlöfs alexander@lagerlofs.com

Vill du att vi kontaktar dig?