Köpa bostad i Stockholm

Du som är intresserad av att köpa bostad i Stockholm är alltid välkommen att kontakta oss. Vi ses gärna och diskuterar kring dina funderingar och frågor som rör bostadsköpet. Vi hjälper dig också att lägga en personlig bevakning om så önskas och reder ut eventuella frågetecken.

Att köpa bostad är många gånger en av ditt livs största affärer, och det utgör en trygghet i att kunna luta sig tillbaka mot någon som har kunskapen till att hjälpa dig i processens alla olika skeden.

Lagerlöfs Fastighetsmäkleri hjälper dig att hitta din nya bostad. Fyll i dina uppgifter och önskemål i formuläret nedan.



    Vägledning när du vill köpa lägenhet i Stockholm

    Utgångspunkten är lika enkel som självklar, vi ser ditt val av boende som en viktig förutsättning för ett trivsamt leverne. Vi har därför valt att inte enbart specialisera oss på att förmedla bostäder i Stockholm, utan också bidra till förmedling av livskvaliteten bakom ett riktigt hem. När vi åtar oss att hjälpa dig att hitta en bostad sätter vi följaktligen vår standard högt. För vi vet ju, att den plats du väljer att bo på är en del av dig själv. Det är oasen där du vilar dig efter en slitsam arbetsvecka, det är platsen dit du bjuder dina vänner att umgås. Den känslan vill vi att du ska få bevara med hjälp av en friktionsfri och professionell bostadsaffär. Att köpa en lägenhet i Stockholm är förknippat med många frågor och då är det tryggt att ha en erfaren vägledare med sig genom hela processen.

    Köpa eller hyra lägenhet i Stockholm

    Att köpa eller hyra lägenhet i Stockholm är en vanlig fråga som de flesta bostadssökande ställer sig själva. Kanske har du redan fattat ett beslut i frågan eller fortfarande känner dig vilsen för vilken väg du ska välja? Här ställer vi upp de viktigaste punkterna som är värda att väga emot varandra:

    Fördelar med att köpa lägenhet i Stockholm

    • Det är en investering. Bostadspriserna går ständig uppåt och risken för att din bostad minskar i värde med åren är mycket liten. Avgiften du betalar till bostadsrättsföreningen är generellt låg och varje krona du amorterar på ditt eventuella bolån har du goda chanser att få tillbaka, och mer därtill, när du väl säljer din bostad.
    • Du får själv bestämma hur din lägenhet ska se ut. Vill du måla- eller tapetsera om är det inga problem. Vill du dela upp ett stort rum till två mindre är det oftast bara att köra på. Alla förbättringar du gör ökar dessutom värdet på din bostad. Om du istället hyr din lägenhet finns det ofta regler om vilka tapeter eller färger du måste välja bland och du måste se till att arbetet blir fackmannamässigt utfört. När du väl flyttar ut ur din hyresrätt finns även risken för att du får bekosta ommålning eller omtapetsering. Med en bostadsrätt finns inga måsten eller otrevliga överraskningar när det blir dags att sälja.

    Nackdelar med att köpa lägenhet i Stockholm

    • Det kostar mycket i början. Det är inte många som kan spara ihop till hela köpeskillingen för en lägenhet i Stockholm, utan majoriteten får vända sig till en bank för ett bolån. Men ett bolån får maximalt uppgå till 85 % av bostadens värde och resterande 15 %, den så kallade kontantinsatsen, behöver du själv lösa, något vi berättar mer om längre ned i texten.
    • Det finns vissa risker med att köpa lägenhet. Upptäcker du en mögelskada på en innervägg exempelvis, är det du själv som måste se till att ordna det. Det finns ingen hyresvärd du kan vända dig till för att lösa problemet. En annan risk är att värdet på bostaden minskar. Ditt område kanske blir mindre eftertraktat och med det är köpare inte längre villiga att betala lika mycket för samma lägenhet. Även om den risken är mycket liten sett till historisk data.

    Vi hjälper dig att hitta ditt drömhem

    Att köpa bostad är en stor händelse i livet. Det uppkommer många frågor under processen och det kan vara svårt att på förhand veta vilka områden som passar just dig bäst. Vi på Lagerlöfs hjälper dig att hitta ditt drömhem i Stockholm.

    För oss är varje bostadsförmedling personlig och vi ser till att du som individ verkligen hittar det hem du vill ha. Vi ställer de rätta frågorna så att du kan identifiera vad som är viktigast för ditt hem. Vår erfarenhet av att förmedla bostäder i Stockholm har medfört att vi vet vilka aspekter köpare har lätt missa. Alla bostadsaffärer vi genomfört under åren i Stockholm har bidragit till att vi dessutom har en mycket god insikt i bostadsrättsföreningar.

    Kontakta oss, så hittar vi tillsammans ditt drömhem.

    När du köper en bostadsrätt i Stockholm, eller i övriga Sverige för den delen, köper du egentligen rätten att nyttja en lägenhet mot en årsavgift. Det är i själva verket bostadsrättsföreningen som äger fastigheten som kan bestå av flera lägenheter, småhus, hus eller radhus, beroende på vilka typer av fastigheter föreningen äger. När det kommer till lägenheter kallas en bostadsrätt även för insatslägenhet.

    I Sverige är det endast bostadsrättsföreningar som har rätten att ställa bostadsrätter till förfogande. Hela systemet med bostadsrätter och bostadsrättsföreningar finns reglerat i Bostadsrättslagen (1991:614). Bara i Stockholms län finns det 7623 registrerade bostadsrättsföreningar.

    Det vanligaste och tryggaste sättet att köpa bostadsrätt i Stockholm är att köpet genomförs med hjälp av en mäklare.

    Lagerlöfs Fastighetsmäkleri är experter på Vasastan. Det är stadsdelen vi förmedlar flest lägenheter inom. Om du vill köpa lägenhet i Vasastan kan du vända dig till oss för att diskutera dina önskemål. Vi lägger sedan till dig i vår intresselista och bevakar lägenheter åt dig och kontaktar dig när ett nytt objekt kommer ut till försäljning.

    Använd gärna formuläret ovan för att skicka in din intresseanmälan.

    Kontantinsats är ett begrepp som något felaktigt används synonymt med handpenning. Begreppet kontantinsats används nämligen vid bolån, vilket kan skapa en viss förvirring. För att reda ut begreppen börjar vi med att redogöra för vad kontantinsats innebär.

    Finansinspektionen har satt upp rekommendationer kring bolånetak för långivare. Denna rekommendation innebär att du som vill låna pengar till en bostad, maximalt får låna 85 % av bostadens värde. Även om Finansinspektionen benämner detta som en rekommendation, följer samtliga banker rekommendationen, eftersom det finns goda skäl till varför Finansinspektionen sätter just detta som tak.

    Så när du vill köpa lägenhet, är kontantinsats, de resterande 15 %. Utan den har du inte tillräckligt med pengar för att köpa bostaden. Denna del är inget du kan teckna ett bolån för, utan du måste istället se till att ordna pengarna på annat vis. Exempelvis kan du spara ihop pengarna, ha ärvt pengarna eller, om din ekonomi tillåter det, kan du teckna ett ytterligare privatlån eller blancolån för att täcka upp dessa 15 %.

    Handpenning är en delbetalning av, i det här fallet, en bostadsaffär. Det är vanligt förekommande att 10 % av köpeskillingen ska betalas vid kontraktsskrivning. Syftet med handpenning är att båda parter visar god vilja att genomföra affären. Om köparen vill dra sig ur bostadsaffären efter att handpenning har erlagts, kan denne bli skyldig att betala ersättning till säljaren och därmed förlora en del eller hela handpenningen. Det beror helt enkelt på hur mycket omkostnader säljaren har haft eller hur kontraktet är formulerat.