• Par får idéer av sälja lägenhet tips
  • Par får idéer av sälja lägenhet tips

Sälja lägenhet tips

Vad ska man tänka på när det är dags att sälja lägenhet i Stockholm? Vad ska man passa sig för om man inte anlitar en mäklare? Här får du det bästa tipset för en lyckad försäljning av din bostadsrätt från en erfaren mäklarfirma i Stockholm.

En lista med sälja lägenhet tips är inte komplett utan att gå in på för- och nackdelar med att sälja lägenhet privat. Därför vill vi även ge dig de sex största riskerna med att sälja bostadsrätt utan mäklare.

Vad menas med att sälja lägenhet privat?

Att sälja lägenhet privat innebär att man inte anlitar en mäklare för att sälja lägenheten. Anledningen till det kan vara att man själv känner sig väl insatt i bostadsmarknaden eller att man helt enkelt tycker att man sparar pengar, eftersom ingen del av försäljningspriset går till mäklaren.

När man ska sälja privat får man därmed själv försöka nå ut med att bostaden är till salu, utforma annons, hålla visningar, budgivning och formulera köpeavtal. Att sälja bostadsrätt privat innebär med andra ord en hel del jobb och förmodligen att man behöver sätta sig in i- och lära sig en massa nytt. Dessutom är det förenat med en del risker att sälja lägenhet utan mäklare som vi ska berätta mer om här nedan.

Sex största riskerna med att sälja lägenhet utan mäklare

När du ska sälja bostadsrätt utan mäklare finns det en hel del fallgropar att se upp för.

1. Prissättning

Om du inte känner till vad bostäder i området har sålts för tidigare är risken stor att du sätter för högt- eller för lågt utgångspris. Även med hjälp av statistik kanske det finns aspekter med din lägenhet som gör den lite extra speciell och mer intressant för köpare. Det här kan leda till att du accepterar ett för lågt bud utan mäklare.

2. Marknadsföring

Hemnet som är störst på bostadsannonser, når du inte ut till som privatperson och därför riskerar du att synas betydligt sämre genom att sköta marknadsföringen själv. Mäklare har dessutom vanligtvis redan ett spekulantregister med intresserade köpare som de kan kontakta direkt.

3. Visning

Att som köpare komma på en visning där bostadsägaren ensamt möter upp intressenter ger inte det bästa intrycket. Köpare är vana att träffa en mäklare och få svar på frågor som du som bostadsrättsinnehavare kanske inte kan svara på. En erfaren mäklare vet dessutom vad denne kan säga och göra för att få så många intresserade som möjligt. Mäklaren genomför mängder av visningar och vet vad olika personer vill veta mer om och vad denne ska poängtera för att väcka intresse.

4. Köpare

Även om du har en vän eller arbetskollega som vill köpa din lägenhet behöver du ändå kolla upp dennes ekonomi. Har personen beviljats bolån eller har han eller hon de finansiella medlen för att köpa lägenheten? En bostadsaffär handlar om så pass mycket pengar att du inte kan ta risken att blint lita på köparens ord, du måste ta reda på fakta. Om köparen är en nära bekant kan det lätt uppstå en obekväm situation i och med detta.

5. Besiktning och dolda fel

Du behöver ha koll på vilka lagar och regler du har att följa. Bland annat är du som säljare av bostadsrätt ansvarig för dolda fel upp till två år efter försäljningen. Köparen har även en undersökningsplikt och bär ansvaret för uppenbara fel.

6. Köpeavtal

Se till att formulera ett juridiskt korrekt köpeavtal så att ingen av parterna blir- eller känner sig lurade. Det vore tråkigt om försäljningen slutar med att köpet hävs eller hamnar i en rättssal.

Sälja bostadsrätt tips – Det bästa tipset för att ro försäljningen i hamn

Vårt bästa sälja lägenhet tips är helt enkelt att du anlitar en mäklare. Du slipper lägga ned massor med tid på att lära dig sådant som en mäklare redan är expert på, och du slipper oroa dig för att något går fel i affären. En mäklare har dessutom bättre marknadsföringsmetoder och har betydligt bättre chans att hitta fler intressenter.

Vi på Lagerlöfs Fastighetsmäkleri erbjuder bland annat:

  • Fri värdering
  • Gratis konsultation kring homestyling innan fotografering eller styling i samband med fotografering.
  • Marknadens bästa fotograf och stylist.
  • Marknadsföring på populära bostadssajter som Boolist och Hemnet, samt sociala medier.

Lagerlöfs är ett personligt fastighetsmäkleri som levererar ett modernt helhetskoncept så att du som säljare kan slappna av och låta oss göra jobbet. Kontakta oss idag så berättar vi gärna mer.

Vill du att vi kontaktar dig?

    © LagerlöfsStockholm, Sweden