• Lägenheter i Stockholm
 • Lägenheter i Stockholm

Köpa lägenhet Stockholm tips

Ingen vill göra en misslyckad lägenhetsaffär. Det är en av de största affärerna man gör i livet och då gäller att vara säker på att allt blir som man tänkt sig. Genom att följa våra köpa lägenhet Stockholm tips, får du de absolut bästa förutsättningarna för att göra en lyckad bostadsaffär.

Lagerlöfs Fastighetsmäkleri är experter på bostadsförmedling inom Stockholms län. Intresserad av att bli tillagd i vårat spekulantregister? Vi hjälper dig att köpa bostad i Stockholm och kontaktar dig när ett intressant objekt kommer ut till försäljning.

1. Sätt din budget för bostadsaffären

Det kan kännas lockande att direkt börja gå på visningar för att hitta sitt nya hem. Men innan du tar på dig löparskorna och springer till närmsta visning, är det viktigt att veta vilken budget du har att röra dig med. Det finns inget värre än att gå på en visning som visar sig vara ditt drömhem för att senare inse att du inte har råd att köpa bostaden. Se därför till att skaffa ett lånelöfte hos banken innan du börjar gå på visningar.

Jämför gärna bankernas bolåneränta för att hitta det bästa bolånet. Det är trots allt ränta och amortering som kommer vara dina främsta utgifter framöver om ett bolån är aktuellt.

Det är samtidigt en god idé att gå igenom dina tillgångar för att ta reda hur mycket du har råd att spendera på lägenheten. Om du ska sälja din befintliga bostad är det klokt att låta få lägenheten värderad så att du vet hur mycket pengar den kommer att inbringa.

2. Lista dina krav

När du vet vilken budget du har att hålla dig efter, är det dags att se över vilka krav du på ditt nya hem. Här är några vanliga aspekter att ta hänsyn till:

 • Antal rum.
 • Med eller utan balkong/uteplats.
 • Närhet till uteliv, skola, livsmedelsbutik, fritidsaktiviteter eller arbete.
 • Tillgång till hiss i fastigheten.
 • Lägenhetens våningsplan.
 • Nyrenoverad eller renoveringsobjekt.
 • Parkeringsplats.
 • Avgift till bostadsrätssförening.

Ta gärna kontakt med oss på Lagerlöfs Fastighetsmäkleri så hjälper vi dig att hitta rätt lägenhet för dig. Vi kan då samtidigt skriva upp dig i vårt spekulantregister och kontakta dig när en passande lägenhet kommer ut till försäljning.

3. Gå på visningar

Annonser med tilltalande bilder och målande ord i all ära, men att faktiskt besöka lägenheten ger något för alla dina sinnen. Kanske dyker det upp nya saker du inte tänkt på tidigare som behöver läggas till i din kravlista.

Att gå på visning ger dig möjligheten att uppleva lägenheten fullt ut. Samtidigt kan du passa på att ställa eventuella frågor till mäklaren. Gå gärna på flera visningar så att du kan jämföra olika lägenheter.

4. Läs på om bostadsrättsföreningen

Köpa lägenhet Stockholm tips nummer fyra – varför det är viktigt att känna till din nya bostadsrättsförening. När du köper en bostadsrätt, även kallat insatslägenhet, betalar du egentligen för rätten att nyttja lägenheten. Det är bostadsrättsföreningen som fortfarande äger själva fastigheten. Som ny bostadsrättsinnehavare blir du medlem i föreningen, men du måste först bli godkänd av föreningen. Därför är det också ett vanligt förbehåll i köpeavtalet, att du blir godkänd av föreningen, för att köpet ska kunna genomföras.

Föreningarna har olika regler att förhålla sig till som du hittar i bostadsrättsföreningens stadgar. Läs därför igenom stadgarna så du vet vad som förväntas av dig som medlem. Som medlem betalar du även en årsavgift till föreningen som vanligtvis går till underhåll av fastigheten och gemensamma utrymmen samt amortering på eventuella lån föreningen har. Av den anledningen är det även en god idé att gå igenom föreningens ekonomi genom att läsa föreningens årsredovisning.

5. Besiktiga lägenheten innan köp

Ett mycket viktigt råd bland våra köpa lägenhet Stockholm tips. Enligt lag är det du som köpare som har undersökningsplikt. Uppenbara fel blir därför alltid köparens ansvar, dessa fel ska inte förväxlas med så kallade dolda fel. När det kommer till bostadsrätter, ansvarar säljaren för dolda fel, två år efter försäljningsdatumet. Köparen bör så snart som möjligt reklamera felet och säljaren ska kompensera köparen för felet. Köpet kan till och med hävas om felet är av allvarlig karaktär. Av dessa anledningar är det en god idé att se till att det finns en dolda fel-försäkring tecknad, eller i annat fall, teckna en själv.

6. Gå via mäklare

Vårt sista tips för köp av lägenhet i Stockholm – se till att gå via mäklare. En mäklare gör ditt lägenhetsköp till en tryggare affär, en person du kan vända dig till med dina frågor och som ser till att båda parter blir nöjda och att alla korten ligger på borden.

Vill du att vi kontaktar dig?

  © LagerlöfsStockholm, Sweden